6. Gdzie spać, jeść i odpoczywać
Co raz więcej narciarzy zwraca uwagę na jakość usług hotelowych, nie wystarczają im już apartamenty z własną kuchnią. Nowe pokolenie narciarzy chce mieszkać w dobrych hotelach, których oferta nie ogranicza się wyłacznie do zapewnienia noclegu.
Poszukują miejsc z dobrą kuchnią, oferującą miejscowe produkty i z bogatą ofertą usług dodatkowych: basen, spa, siłownia to dziś norma nawet w hotelach ***. W większości południowo tyrolskich ośrodków każdy znajdzie nocleg dla siebie. Miłośnikom życia blisko natury powinna spodobać się oferta farm agroturystycznych zrzeszonych w Roter Hahn. Miłośnikom luksusu butikowe hotele, wśród których wyróżnia się Panoramic Lodge położony tuż przy stoku w Reinswald w którym zatrzymują się gwiazdy narciarstwa alpejskiego przybywające tu na treningi przed zawodami lub luksusowe hotele **** w starym stylu, jak Sport Hotel w Oberregen.
Ekologów powinna zainteresować oferta „samowystarczalnych hoteli: Leitlhof w dolinie Alta Pusteria będzie ich najlepszym ambasadorem. Wyobraź sobie hotel o prawie zerowym śladzie ekologicznym, hotel niezależny pod względem energetycznym, serwujący posiłki przygotowane w większości z produktów pochodzących z własnej farmy a materiały z których został zbudowany i wyposażony pochodzą z najbliższego otoczenia. Takich ekologicznych hoteli jest tu więcej, wymienimy kilka z nich, naszym zdaniem szczególnie warte odwiedzenia są: Drumlerhof, Vigilius czy Tann
Kuchnia jak to zwykle bywa w regionach z słynących z miksu kultur jest wyśmienita, wpływy włoskie i austriackie spowodowały niesamowity wysyp lokalnych dań będących mieszaniną prostej kuchni chłopskiej z lekkością śródziemnomorskich specjałów.
Dowodem na jakość tutejszej kuchni niech będą liczby, w Południowym Tyrolu tylko 6% ziem nadaje się do zasiedlenia co daje ok 450 km2 (mniej niż powierzchnia Warszawy) i aż 19 restauracji które łącznie mają 24 gwiazdki Michelina. Te liczby robią na licznie tu przybywających smakoszach wrażenie. Gwiazdki Michelina kojarzą się zazwyczaj z wysokimi cenami – w Południowym Tyrolu nie zawsze tak jest, niektóre z wyróżnionych lokali oferują dania za przyzwoite pieniądze.
Dbałość o najwyższą jakość i smak nie jest tylko domeną restauracji w dolinach, oferta schronisk jest na równie wysokim poziomie a ich dodatkowym atutem jest położenie. Widoki i niebanalna architektura zachęcają do chwili wypoczynku na licznych tarasach. Oprócz tradycyjnych, starych schronisk na stokach pojawia się coraz więcej nowych budowli łączących tradycję z nowoczesnością. By zobaczyć jak można to zrobić wystarczy odwiedzić Oberholz, nowoczesne, idealnie wkomponowane w krajobraz schronisko w Obereggen serwujące typowo regionalne dana z nutą nowoczesności.
Pod powiedzeniem, że Południowy Tyrol to raj dla smakoszy autor podpisuje się obiema rękami.