Skip to main content
Przepisy kulinarne

Vanillekipferl – klasyczne rogaliki waniliowe z Austrii

Vanillekipferl to drobne, półksiężycowate ciasteczka, które są nieodłącznym elementem austriackich świąt i zimowych spotkań przy kawie. Ich wyjątkowy smak zawdzięczamy połączeniu kruchych orzechów, waniliowej nuty oraz delikatnej struktury ciasta. Przygotowanie rogalików jest nie tylko proste, ale także doskonałe do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni.

przepis kuchenny
Vanillekipferl – klasyczne rogaliki waniliowe z Austrii
Vanillekipferl – klasyczne rogaliki waniliowe z Austrii

Składniki:

  • mąka pszenna (przesiana) 200 g

  • cukier puder 50 g

  • zimne masło, pokrojone w kostkę 160 g

  • orzechy (drobno posiekane lub zmielone)  70 g

  • cukier waniliowy (do obtaczania ciasteczek) 3 łyżki

Przepis:

  1. W misce połącz przesianą mąkę, cukier puder oraz kawałki zimnego masła. Wyrób na ciasto, dodając do masy rozdrobnione orzechy.

  2. Gotowe ciasto uformuj w wałeczek, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

  3. Pokrój schłodzone ciasto na małe kawałki, z każdego uformuj kulkę, wydłuż ją w cienką rolkę i nadaj kształt półksiężyca.

  4. Rozłóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem). Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

  5. Po lekkim ostudzeniu obtocz ciasteczka w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porada: Dzieci z chęcią pomogą przy lepieniu rogalików, a wspólne pieczenie sprawi wiele radości i smaku!



    Zobacz również