Białe szparagi wielkanocne z sosem "Trentino" i chrupiącym speckiem
Nie było nam dane posmakować tej wiosny włoskiej kuchni, brakuje nam smaku specku, veneziano na słonecznym tarasie w południe pitego, czy wreszcie porannego zwykłego espresso przed pierwszym szusem. Czasu nie cofniemy, chcemy by na waszych wielkanocnych stołach, zagościła odrobina Włoch – zapraszamy do wspólnego gotowania.
Składniki na 4 osoby
- 2 kb białych szparagów
- 10g masła
- Szczypta soli
Składniki sosu
- 2 jajka (najlepiej gęsie)
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 1 mała łyżeczka musztardy
- Szczypta soli
- Biały ocet winny
- Pęczek szczypiorku
- 400g specku (można zastąpić inną dojrzewającą szynką)
Przepis
Jajka ugotować na twardo.
Przyciąć i obrać szparagi obieraczką do ziemniaków, pamiętając o usunięciu twardej części łodygi.
W garnku do szparagów doprowadzić posoloną wodę do wrzenia dodać szparagi wraz z masłem i gotować z przykryciem przez pięć minut na średnim ogniu.
W międzyczasie obrać jajka i oddzielić białko od żółtka. Wymieszać żółtko w mikserze z musztardą, octem i olejem.
Posiekać białko jajka i wymieszać je ze szczypiorkiem. Połączyć mieszankę białka z żółtkiem.
Usmażyć na patelni drobno pokrojony speck, żeby był chrupiący.
Sposób podania:
Rozłóż speck na środku talerza, ułóż szparagi w rzędzie na specku, a następnie dodaj szczypiorek obok szparagów i porcję sosu.
Najlepiej podawać:
Z kieliszkiem schłodzonego wina musującego Trentodoc z Trentino, najlepiej Ferrari Perlé.