Tirtlan - smażone pierożki z serem ricotta

Podczas wiosennej podróży po Południowym Tyrolu miałem okazję wspólnie z Marianne przygotować Tirtlan, ladyńskie pierożki z rikottą smażone na głębokim tłuszczu.
Przepis Marianne Kierbacher.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki żytniej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
Farsz z ricotty
- 500 g ricotty,
- 2 małe drobno posiekane cebule,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, mieszamy i dodajemy jajka sól i oliwę, ponownie mieszamy. Wymieszane ciasto przenosimy na stolnice lub stół przyprószony mąką. Ciasto zagniatamy do osiągnięcia konsystencji "gładkiego", w razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody. Z ciasta formujemy kulę którą przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na pół godziny.
<content>19112</content>
Przygotowanie nadzienia:
Cebulkę przysmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sera dokładnie mieszając.
Formujemy pierogi
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, jak do pierogów placek i wycinamy (swoim ulubionym sposobem) okrągłe "placki". Na środek nakładamy porcję farszu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta zagniatając brzegi.
Smażenie
W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, placki wkładamy pojedynczo i smażymy do osiągnięcia złocistego koloru. Wyjmujemy i odkładamy do odsączenia (możemy użyć papierowego ręcznika).
Smacznego :)