Ze względu na epidemię Covid-19 i troski o bezpieczeństwo, wprowadzono listę zasad i obostrzeń, zarówno dla turystów, jak i lokalnych hoteli, restauracji czy infrastruktur narciarskich. Poniższe zasady obowiązują w całym Południowym Tyrolu i są uzupełnieniem podstawowych zaleceń: regularnego mycia i dezynfekcji rąk, zachowania dystansu, noszenia maski zakrywającej usta i nos w zamkniętych pomieszczeniach lub w sytuacji, gdy na zewnątrz nie ma możliwości utrzymania dystansu 1 metra.
Zasady korzystania z obiektów zamkniętych:
- Możliwość wejścia korzystania z obiektów wyłącznie z certyfikatem Covid UE, czyli tzw. green passem (osoby zaszczepione, ozdrowieńcy lub z negatywnym testem). Dotyczy to m.in. lokali gastronomicznych, stref wellness/basenów w hotelach, muzeów, transportu publicznego. Zasada ta nie obowiązuje dzieci poniżej 12. r.ż.
- obowiązek noszenia maseczek chirurgicznych lub FFP2,
- rekomendacja zakupu skipassów online, aby uniknąć tłumów przy kasach,
- obsługa ośrodków zadba o utrzymywanie zalecanej odległości 1 metra między użytkownikami, zapewnienie dozowników ze środkami dezynfekującymi w łazienkach i pomieszczeniach wspólnych, codzienną dezynfekcję miejsc kontaktu i wszystkich pomieszczeń publicznych, w pomieszczeniach wspólnych i zamkniętych, takich jak kolejki linowe lub podobne.
Zasady korzystania z transportu narciarskiego:
- Korzystanie z wyciągów narciarskich jest możliwe z wyłącznie z tzw. green passem. Zasada ta nie obowiązuje dzieci poniżej 12. roku życia.
- gondole: przepustowość zmniejszona do 80%. Okna powinny być cały czas otwarte. Obowiązek noszenia maseczki chirurgicznej lub FFP2.
- kolejki linowe: przepustowość zmniejszona do 80%. Okna powinny być otwarte przez cały czas. Obowiązek noszenia maseczki chirurgicznej lub FFP2.
- wyciągi krzesełkowe: 100% przepustowości dozwolone przy korzystaniu z wyciągu z zamykaną osłoną, w przeciwnym razie tylko 80%. Obowiązek noszenia maseczki chirurgicznej lub FFP2.
- Zakaz wstępu dla osób z symptomami covid-19 i gorączką