Święto piwa, narciarski Oktoberfest na otwarcie stacji kolejki linowej Eisgrat - Stubai

„O’ZAPFT IS“ - "ODSZPUNTOWANE" – Święto Piwa na lodowcu Stubai. Święto piwa, narciarski Oktoberfest na otwarcie stacji kolejki linowej Eisgrat
30 października 2010 r. zostanie otwarta nowa stacja kolejki linowej Eisgrat. Znakomita restauracja „Schaufelspitz“, „Eisgrat“ - wysokiej jakości restauracja samoobsługowa typu freeflow oraz kafeteria „Zum Steinbock“ rozpieszczą kulinarnie wszystkich odwiedzających królestwo śniegu. Z lokalu "Habichtstube" rozciąga się wspaniały widok na całą dolinę Stubai, a nowy, duży taras na dachu zachęca do opalania się. Oprócz tego na stacji znajduje się duży, nowoczesny sklep sportowy o powierzchni 700 m² z wypożyczalnią nart i desek snowboardowych.
Atmosfera bawarskiego święta piwa na wysokości 2.900 m - wyjątkowa narciarska zabawa
Po ciężkiej fazie budowy szczególnie w czerwcu jej ukończenie będzie odpowiednio świętowane. W tym celu miejscowi mieszkańcy Doliny Stubai odszpuntują oryginalną beczkę z monachijskiego festynu i zorganizują wyjątkowe narciarskie święto piwa. Nie może oczywiście zabraknąć białych kiełbasek, precli, tradycyjnej deski z wędlinami i serem, a w namiotach piwnych odpowiedniej muzyki. Przy przebiciu beczki o godz. 11.00 okaże się, ile potrzeba było uderzeń, aby otworzyć Białe Święto Piwa. O oryginalną, tradycyjną muzykę rodem z monachijskiego festynu zadbają „Münchner Gaudiblos’n“ oraz znana didżejka Gitta Saxx. Miejmy nadzieję, że ta dziewczyna roku, a nawet całego stulecia, swoimi gorącymi rytmami rozgrzeje jedynie tańczących, a nie roztopi lodowca. Sportową atrakcją dla par na nartach będzie konkurs na strój ludowy lodowca Stubai. Wystarczy wypakować dirndl - strój alpejskiej góralki oraz skórzane spodnie i jazda na stok!
Stacja kolejki linowej Eisgrat – nadeszła nowa era
Wraz z otwarciem restauracji na Eisgrat nastąpił początek nowej ery. Dzięki własnej manufakturze lodowiec Stubai stał się najwyżej na świecie położonym producentem makaronów. Z twardej pszenicy durum i wody wyrabia się tu według włoskiej receptury penne, fettuccine oraz tagliatelle. Lodowcowy makaron domowej roboty można otrzymać nie tylko na stacji Eisgrat. W makaron zaopatrywane są również restauracje przy Gamsgarten. Tym samym gwarantują one świeżość produktów oraz znakomitą jakość.
Budowa – liczby i fakty
Budowa została zaplanowana przez zespół architektów pracujących dla ao-architekten ZT-GmbH. Już w 2007r. zaprojektowali i wykonali oni terminal lodowcowy Mutterberg, odznaczony w 2009 r. nagrodą ISR Architektur Award, a w 2009 r. - nowy dom mieszkalny dla pracowników. Aby uczynić ze stacji Eisgrat jeden z najnowocześniejszych obiektów, zainwestowano 9,8 mln EUR. Restauracja z obsługą kelnerską oferuje 60 miejsc wewnątrz oraz 55 na zewnątrz. W wysokiej jakości restauracji samoobsługowej typu freeflow do dyspozycji gości jest 400 miejsc. W Stacji Eisgrat mieści się doskonale wyposażona technicznie sala konferencyjna, a także bar oraz café lounge.
W trakcie przebudowy i budowy nowych obiektów stacji zachowano pierwotny jej charakter. Jedynie fasada została dostosowana do współczesnych standardów dotyczących techniki budowlanej i izolacji termicznej. Zmiany w postaci zintegrowanych tarasów z barem stanowią dodatkowe walory stacji Eisgrat. Drewno i ciepłe kolory nadają ton wnętrzu i tworzą przytulną mieszankę tradycji z nowoczesnością.









