Skip to main content
Sprzęt

Święto piwa, narciarski Oktoberfest na otwarcie stacji kolejki linowej Eisgrat - Stubai

www.stubaier-gletscher.com
Restauracja Eisgrat
Restauracja Eisgrat

„O’ZAPFT IS“ - "ODSZPUNTOWANE" – Święto Piwa na lodowcu Stubai. Święto piwa, narciarski Oktoberfest na otwarcie stacji kolejki linowej Eisgrat

30  października  2010  r.  zostanie  otwarta  nowa  stacja  kolejki  linowej  Eisgrat.  Znakomita restauracja  „Schaufelspitz“,    „Eisgrat“  -  wysokiej  jakości  restauracja  samoobsługowa  typu freeflow  oraz  kafeteria  „Zum  Steinbock“  rozpieszczą  kulinarnie  wszystkich  odwiedzających królestwo  śniegu.  Z  lokalu  "Habichtstube"  rozciąga  się  wspaniały  widok  na  całą  dolinę Stubai, a nowy, duży taras na dachu zachęca do opalania się. Oprócz tego na stacji znajduje się  duży,  nowoczesny  sklep  sportowy  o  powierzchni  700  m²  z  wypożyczalnią  nart  i  desek snowboardowych.

Atmosfera  bawarskiego  święta  piwa  na  wysokości  2.900  m  -  wyjątkowa  narciarska zabawa

Po  ciężkiej  fazie  budowy  szczególnie  w  czerwcu  jej  ukończenie  będzie  odpowiednio świętowane. W tym celu miejscowi mieszkańcy Doliny Stubai odszpuntują oryginalną beczkę z  monachijskiego  festynu  i  zorganizują  wyjątkowe  narciarskie  święto  piwa.  Nie  może oczywiście  zabraknąć  białych  kiełbasek,  precli, tradycyjnej  deski  z  wędlinami  i  serem,  a  w namiotach piwnych odpowiedniej muzyki. Przy przebiciu beczki o godz. 11.00 okaże się, ile potrzeba  było  uderzeń,  aby  otworzyć  Białe  Święto  Piwa.  O  oryginalną,  tradycyjną  muzykę rodem z monachijskiego festynu zadbają „Münchner Gaudiblos’n“ oraz znana didżejka Gitta Saxx.  Miejmy  nadzieję,  że  ta  dziewczyna  roku,  a  nawet  całego  stulecia,  swoimi  gorącymi rytmami rozgrzeje jedynie tańczących, a nie roztopi lodowca. Sportową atrakcją dla par na nartach będzie konkurs na strój ludowy lodowca Stubai. Wystarczy wypakować dirndl - strój alpejskiej góralki oraz skórzane spodnie i jazda na stok!

Stacja kolejki linowej Eisgrat – nadeszła nowa era

Wraz  z  otwarciem  restauracji  na  Eisgrat  nastąpił  początek  nowej  ery.  Dzięki  własnej manufakturze  lodowiec  Stubai  stał  się  najwyżej  na  świecie  położonym    producentem makaronów.  Z  twardej  pszenicy  durum  i  wody  wyrabia  się  tu  według  włoskiej  receptury penne, fettuccine oraz tagliatelle. Lodowcowy makaron domowej roboty można otrzymać nie tylko na stacji Eisgrat. W makaron zaopatrywane są również restauracje przy Gamsgarten. Tym samym gwarantują one świeżość produktów oraz znakomitą jakość.

Budowa – liczby i fakty

Budowa została zaplanowana przez zespół architektów pracujących dla ao-architekten ZT-GmbH.  Już  w  2007r.  zaprojektowali  i   wykonali  oni  terminal  lodowcowy   Mutterberg, odznaczony w 2009 r. nagrodą  ISR Architektur Award, a w 2009 r. - nowy dom mieszkalny dla  pracowników.  Aby  uczynić  ze  stacji  Eisgrat  jeden  z  najnowocześniejszych  obiektów, zainwestowano 9,8 mln EUR. Restauracja z obsługą kelnerską oferuje 60 miejsc wewnątrz oraz  55  na  zewnątrz.  W  wysokiej  jakości  restauracji  samoobsługowej  typu  freeflow  do dyspozycji  gości  jest  400  miejsc.  W  Stacji  Eisgrat  mieści  się  doskonale  wyposażona technicznie sala konferencyjna, a także bar oraz café lounge.

W trakcie przebudowy i budowy nowych obiektów stacji zachowano pierwotny jej charakter. Jedynie  fasada  została    dostosowana  do  współczesnych  standardów  dotyczących  techniki budowlanej i izolacji termicznej. Zmiany w postaci zintegrowanych tarasów z barem stanowią dodatkowe walory stacji Eisgrat. Drewno i ciepłe kolory nadają ton wnętrzu i tworzą przytulną mieszankę tradycji z nowoczesnością.



    Zobacz również