Ravioli ze szpinakiem "Schlutzkrapfen"
SKŁADNIKI
Ciasto
150 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
1 jajko
50-60 ml przygotowanej wody
1 łyżka stołowa oleju
sól
Wypełnienie
150 g ugotowanego szpinaku (lub ok. 300 g świeżego szpinaku)
50 g cebuli
1/2 ząbku czosnku
1 łyżka stołowa masła
100 g twarogu „ricotta”
1 łyżka stołowa potarkowanego parmezanu
posiekana gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Do ozdoby
Potarkowany parmezan
masło
posiekany szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Zmieszać dwa rodzaje mąki, dodać sól. Jajko zmieszać z ciepłą wodą i olejem, dodać do mąki i ugniatać, tworząc gładkie ciasto. Przykryć i odstawić ciasto na 30 minut.
Farsz:
Drobno posiekać szpinak, na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i ostudzić. Dodać twaróg, parmezan i szczypiorek, doprawić gałką muszkatołową, sólą, pieprzem i dobrze wymieszać. Zagnieść jak najszybciej. Wyciąć z ciasta okręgi o średnicy około 7 cm. i wypełnić farszem. Złożyć w półksiężyce, a brzegi docisnąć palcami. Gotować ravioli w osolonej wodzie. Posypać parmezanem i podawać z masłem i szczypiorkiem.
Czas gotowania: 3-4 minuty
Polecane wino: Alto Adige Pinot Grigio