Speckknödel - knedle ze speckiem w zupie

Dla 4 osób
150 g białego chleba
40 g cebuli
1 łyżka stołowa masła
80 g specku pokrojonego w kostki
2 jajka
2 łyżka stołowa mąki
100 ml mleka
1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki lub szczypiorku
sól
2 l wywaru mięsnego
Przygotowanie
Knedle:
Biały chleb pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać chleb i wymieszać. Dodać mąkę i pokrojony w kostkę speck. Dodać jajka, mleko, natkę pietruszki, sól i dobrze wymieszać. Odstawić masę na około 15 minut. Następnie uformować z niej kulki i gotować w osolonej wodzie. Posypane szczypiorkiem knedle serwować w wywarze mięsnym.
Czas gotowania: ok. 20 minut
Porady
Jeden knedel należy odgotować na próbę, w celu określenia, czy ciasto trzyma się razem.
Knedle serwować można również jako dodatek do wieprzowej pieczeni, żeberek oraz jako danie główne z sałatą.
W zależności od upodobań, speck można usmażyć przed dodaniem go do reszty masy.
Polecane wino:
Lagrein Kretzer







![TYDZIEŃ TANIEGO SZUSOWANIA: Jak oszukać inflację i jeździć na nartach tanio? [ZAPOWIEDŹ CYKLU] TYDZIEŃ TANIEGO SZUSOWANIA: Jak oszukać inflację i jeździć na nartach tanio? [ZAPOWIEDŹ CYKLU]](/fileadmin/_processed_/e/b/csm_zajawka_ffc67a4049.png)

