Skip to main content

Pora na deser: Jabłkowy omlet „Apfelschmarren“

Autor: |
Jabłkowy omlet „Apfelschmarren“
Jabłkowy omlet „Apfelschmarren“

Składniki na 4 porcje:
150 g mąki
100 ml mleka
olej do smażenia
masło
cukier-puder
100 ml śmietanki
6 żółtek
½ paczki cukru waniliowego
1 łyżeczka rumu
6 białek
½ szczypta soli
40 g cukru
200 g jabłek pokrojonych w plastry

Przygotowanie:
Zmieszać mąkę, mleko, śmietankę, żółtka, cukier waniliowy i rum, po to aby uzyskać kremową konsystencję. Ubić białka ze szczyptą soli oraz cukrem. Następnie połączyć wszystkie składniki i smażyć wszystko na rozgrzanej na patelni oliwie, aż do zarumienienia. Dodać pokrojone jabłka, następnie przewrócić omlet i smażyć na drugiej stronie. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°) i piec od 3 do 5 minut. Na koniec rozszrpać olmet na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców i posypać cukrem-pudrem.

Porady:
Jabłkowy omlet serwowany jest z marmoladą z czerownych porzeczek.

Polecane wino:
Południowotyrolskie wino słodkie Goldmuskateller

Jabłkowy omlet „Apfelschmarren“ Jabłkowy omlet „Apfelschmarren“