Skip to main content

Tirtlan - smażone pierożki z serem ricotta

Autor: |
Tirtlan wg receptury Marianny Kierbacher (foto: PB Narty.pl)
Tirtlan wg receptury Marianny Kierbacher (foto: PB Narty.pl)

Podczas wiosennej podróży po Południowym Tyrolu miałem okazję wspólnie z Marianne przygotować Tirtlan, ladyńskie pierożki z rikottą smażone na głębokim tłuszczu.

Przepis Marianne Kierbacher.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki żytniej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,

Farsz z ricotty

  • 500 g ricotty,
  • 2 małe drobno posiekane cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, mieszamy i dodajemy jajka sól i oliwę, ponownie mieszamy. Wymieszane ciasto przenosimy na stolnice lub stół przyprószony mąką. Ciasto zagniatamy do osiągnięcia konsystencji "gładkiego", w razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody. Z ciasta formujemy kulę którą przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na pół godziny.

<content>19112</content>

Przygotowanie nadzienia:

Cebulkę przysmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sera dokładnie mieszając.

Formujemy pierogi

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, jak do pierogów placek i wycinamy (swoim ulubionym sposobem) okrągłe "placki". Na środek nakładamy porcję farszu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta zagniatając brzegi.

Smażenie

W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, placki wkładamy pojedynczo i smażymy do osiągnięcia złocistego koloru. Wyjmujemy i odkładamy do odsączenia (możemy użyć papierowego ręcznika).

Smacznego :)

Tirtlan wg receptury Marianny Kierbacher (foto: PB Narty.pl) Tirtlan wg receptury Marianny Kierbacher (foto: PB Narty.pl)