Grillowane krewetki królewskie z karczochem w schronisku Comici w Val Gardena
Do schroniska Rifugio Comicy zapraszamy na deser na świerze owoce morze. Tak to nie pomyłka, na najlepsze dania z ryb i owoców morza warto wybrać się do schroniska Rifuggio Emilio Comici. Świeżość wszystkim daniom zapewnia codzienny transport znad Adriatyku, gdzie właściciel ma własne łowiska.
Przepis (składniki na 4 porcje)
Karczochy
- 4 karczochy
- 1 cytryna
- olej słonecznikowy
- sól i pieprz
Pesto bazyliowe
- 100 g bazylii
- 80 ml oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku
- łyżka prażonych migdałów
- sól
Grillowane krewetki
- 750 g czerwonych krewetek (obranych i oczyszczonych z wnętrzności)
- oliwa z oliwek
- sól morska
Z karczochów usuń twarde zewnętrzne liście oraz odetnij końce płatków i odkrój łodygę u nasady.
Włóż do naczynia wypełnionego wodą z cytryną, odstaw na 10 minut, a następnie wyciągnij i dobrze osusz. Smaż na patelni z rozgrzanym do 140°C olejem słonecznikowym przez 10-12 minut, po czym zdejmij z ognia i osusz na ręczniku papierowym. Następnie podgrzej olej do temp. 180°C i ponownie podsmaż karczochy przez dwie minuty aż będą chrupiące.
Zmiksuj wszystkie składniki na pesto i dopraw solą wedle uznania.
Krewetki usmaż z obu stron na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dopraw solą i dodatkową oliwą. Na środku talerza ułóż karczocha, na około gotowe krewetki i polej całość odrobiną bazyliowego pesto.