Grillowane krewetki królewskie z karczochem w schronisku Comici w Val Gardena

Do schroniska Rifugio Comicy zapraszamy na deser na świerze owoce morze. Tak to nie pomyłka, na najlepsze dania z ryb i owoców morza warto wybrać się do schroniska Rifuggio Emilio Comici. Świeżość wszystkim daniom zapewnia codzienny transport znad Adriatyku, gdzie właściciel ma własne łowiska.

Przepis (składniki na 4 porcje) 

Karczochy

  • 4 karczochy
  • 1 cytryna
  • olej słonecznikowy
  • sól i pieprz

Pesto bazyliowe

  • 100 g bazylii
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka prażonych migdałów
  • sól

Grillowane krewetki

  • 750 g czerwonych krewetek (obranych i oczyszczonych z wnętrzności)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Z karczochów usuń twarde zewnętrzne liście oraz odetnij końce płatków i odkrój łodygę u nasady.

Włóż do naczynia wypełnionego wodą z cytryną, odstaw na 10 minut, a następnie wyciągnij i dobrze osusz. Smaż na patelni z rozgrzanym do 140°C olejem słonecznikowym przez 10-12 minut, po czym zdejmij z ognia i osusz na ręczniku papierowym. Następnie podgrzej olej do temp. 180°C i ponownie podsmaż karczochy przez dwie minuty aż będą chrupiące.

Zmiksuj wszystkie składniki na pesto i dopraw solą wedle uznania.

Krewetki usmaż z obu stron na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dopraw solą i dodatkową oliwą. Na środku talerza ułóż karczocha, na około gotowe krewetki i polej całość odrobiną bazyliowego pesto.

Rifugio Emilio Comici w Val Gardena