Wielkanocna baba z Karyntii
Zachęcamy do wyrobu własnej wielkanocnej baby z rodzynkami i orzechami oraz miodem według karynckiego przepisu.
Składniki:
500 g mąki
1 kostka świeżych drożdży
1 szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
50 g masła
50 g cukru
5 łyżek miodu
150 g rodzynek
150 g grubo zmielonych orzechów włoskich
150 g cynamonu i cukru
<content>19112</content>
Przygotowanie:
Połączyć mąkę sól i cukier. Rozrobić drożdże w letnim mleku, dodać roztopione wcześniej masło i za pomocą drewnianej łyżki przełożyć roztwór do naczynia z mąką. Ugniatać ciasto aż do momentu uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce (lub do piecyka nastawionego na 50 stopni) na 45 min. Następnie rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej wcześniej mąką. Posmarować ciasto z miodem, dodać rodzynki i orzechy, równomiernie rozłożyć. Posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Zwinąć i przełożyć do posmarowanej masłem formy w kształcie babki. Jeszcze raz postawić pod przykryciem przez 15 min., następnie piec 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.