Käsespätzle - Domowy makaron z serem i cebulą po austriacku.
Bardzo dobra ale i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa.
Składniki (2 porcje):
250g mąki
5 jaj + 1 żółtko
szczypta soli
3-2 łyżki wody (jeśli to konieczne)
2 łyżki masła
150-200g sera tartego (Emmenthaler, Gruyere, itp. ...)
Aby przygotować cebulę:
75g masła
2 średniej wielkości cebule pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Połączyć mąkę, jaja i sól. Dobrze pomieszać i jeśli będzie to konieczne dodać 2-3 łyżki wody. Ciasto nie powinno być lejące się, ale wystarczająco miękkie. Odstawić masę na 20 – 30 minut.
Tymczasem podgrzać masło na patelni na małym lub na średnim ogniu, dodać cebulę, która powoli uzyska brązowy kolor. Cebuli nie można przypalić, ponieważ będzie wtedy zbyt gorzka. Ułożyć na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu i odstawić.
Zagotować wodę w garnku i posolić, potem zmniejszyć ogień. Z ciasta uformować spaetzle ręcznie, użyć specjalnej maszynki lub użyć durszlaka. Gotować spaetzle przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie wyjąć do naczynia.
W tym samym garnku po wylaniu wody, roztopić masło (1-2 łyżki) i z powrotem włożyc speaztle do garnka. Wstrząsnąć garnkiem parę razy, następnie dodać starty ser i dobrze wymieszać.
Przed podaniem Wystarczy dodać zarumienioną cebulę i posiekany szczypiorek.