Skip to main content

Gnocchi z białego pieczywa i liści pokrzywy podawane z serem Trentingrana i topionym masłem

Autor: |
Gnocci (foto: Trentino Marketing)
Gnocci (foto: Trentino Marketing)

Składniki:
1 kg liści pokrzywy
500 g czerstwego białego pieczywa
100 g mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
Składniki sosu:
80 g masła
100 g sera Trentingrana

Sposób przyrządzenia:
Pokroić pieczywo na małe kosteczki i przełożyć do dużego półmiska z mlekiem. Pozostawić do momentu, aż pieczywo pochłonie całość mleka i rozmięknie.
W międzyczasie, należy blanszować liście pokrzywy przez 5 min, a następnie odsączyć z wody i przełożyć do miski z pieczywem. Dodać jajka i mleko, całość dokładnie wymieszać.
Formować łyżką niewielkie gnocchi i gotować w dużej ilości posolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągnąć z wody i podawać ze stopionym masłem i startym serem Opens external link in new windowTrentingrana.
Najlepiej smakują z kieliszkiem wina Trentodoc

Gnocci (foto: Trentino Marketing) Gnocci (foto: Trentino Marketing)