Gnocchi z białego pieczywa i liści pokrzywy podawane z serem Trentingrana i topionym masłem
Autor:
Trentino Marketing)
|
Składniki:
1 kg liści pokrzywy
500 g czerstwego białego pieczywa
100 g mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
Składniki sosu:
80 g masła
100 g sera Trentingrana
Sposób przyrządzenia:
Pokroić pieczywo na małe kosteczki i przełożyć do dużego półmiska z mlekiem. Pozostawić do momentu, aż pieczywo pochłonie całość mleka i rozmięknie.
W międzyczasie, należy blanszować liście pokrzywy przez 5 min, a następnie odsączyć z wody i przełożyć do miski z pieczywem. Dodać jajka i mleko, całość dokładnie wymieszać.
Formować łyżką niewielkie gnocchi i gotować w dużej ilości posolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągnąć z wody i podawać ze stopionym masłem i startym serem Trentingrana.
Najlepiej smakują z kieliszkiem wina Trentodoc