Skip to main content
Austria

Austriackie specjały w Dolinie Stubai

W zimie przytulne, alpejskie schroniska tętnią życiem. Narciarze wpadają tu na poranną rozgrzewkę przy kawie, pożywny obiad w południe czy wieczorne spotkanie w gronie znajomych. W miłej, gościnnej atmosferze można skosztować tyrolskich potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów.

© Stubai Tyrol Tourist Board
Schlick2000 Sennjochhuette
Schlick2000 Sennjochhuette

Dolina Stubai ma ponad 40 restauracji w różnym stylu: rustykalne chaty oferujące solidne porcje, eleganckie restauracje z wyrafinowaną kuchnią oraz bary i kluby z après-ski. Poniżej kilka propozycji najlepszych miejsc.

Tradycyjna, alpejska kuchnia

Zimowy urlop w Dolinie Stubai nie byłby kompletny bez odwiedzin w tradycyjnym, drewnianym schronisku. Te przytulne chaty z nastrojowym kominkiem (otwarte od rana do południa, czasem także wieczorem) oferują typową kuchnię austriacką: różnego rodzaju knedle, serowe kluski Spätzle z sałatką colesław, wieprzowe żeberka z chlebem czosnkowym Knoblauchbrot, puszysty i słodki omlet z rodzynkami – Kaiserschmarrn czy też Schnaps „na dobre trawienie”. Często, przygotowując potrawy, kucharze korzystają ze składników pochodzących z własnego gospodarstwa lub od lokalnych producentów, np. sera, masła czy ziół.

Charakterystyczną atmosferę mają stare chaty Sennjochhütte oraz Zirmachalm (na Schlick 2000), których menu widnieje na drewnianych tablicach przybitych do fasady budynku.
Dodatkową zaletą schronisk jest ich lokalizacja: blisko stoków, wyciągów narciarskich i torów saneczkowych, dzięki czemu dni zimowego urlopu można wykorzystać w pełni, nie tracąc czasu na zjazd do doliny. A jeśli ktoś zasiedzi się z przyjaciółmi przy grzańcu lub na nocnej jeździe na sankach, może zostać tu na nocleg (np. w Schlicker Alm).

<content>19112</content>

Wyszukane potrawy na wysokim poziomie

Restauracja Schaufelspitz, położona na lodowcu Stubai na imponującej wysokości 2900 m n.p.m. (dojeżdża tu kolejka Eisgrat), oferuje wykwintne potrawy, przygotowane w nowoczesny, autorski sposób, oraz wytrawne wina. W menu znajdują się takie przysmaki, jak comber z sarniny, czarna świnia iberyjska - Iberisches Schwarzfußschwein, czy nowatorska wersja pyz z chleba i wędzonego boczku – Speckknödel. Do tego obszerna lista win: głównie austriackich, ale można tu też znaleźć trunki ze światowej klasyki oraz cenione, rzadkie likiery i brandy.
Nad wysoką jakością dań trzyma pieczę szef kuchni David Kostner. To dzięki niemu restauracja już po raz trzeci otrzymała kucharski toczek, oznaczenie przyznawane przez najbardziej renomowany austriacki przewodnik kulinarny Gault Millau. Schaufelspitz jest więc najwyżej położoną restauracją w Alpach z takim wyróżnieniem.
Dobrą okazją, do odwiedzenia tego miejsca jest noc smakoszy Dine & Wine (9 oraz 10 stycznia 2015 r.), podczas której podawane jest 6-daniowe menu degustacyjne ze starannie dobranymi winami. W tym roku będzie można spróbować m.in. duszonej łopatki jelenia z kaszką polenta bramata, grzybami i korzeniem trybuli w sosie z czarnej porzeczki i szalotki oraz tartę pomidorową z serem Pecorino, mascarpone, rukolą i gotowanym moszczem winogronowym. Koszt udziału dla jednej osoby wynosi 135 EUR.
W Dolinie Stubai kuchnię gourmet serwuje restauracja Hubertusstube oraz Gondel w hotelu Jagdhof w Neustift. Ta ostatnia jest dość ekskluzywna, bo może pomieścić tylko 6 osób. W swojej ofercie ma serowe i czekoladowe fondue.

Après-ski pod gwieździstym niebem

Wieczory après-ski odbywają się zarówno w pubach w ośrodkach narciarskich, jak i w dolinie.
Do wyboru są bary „pod parasolem”, takie jak ten przy restauracji Brugger Alm oraz Jochgeierbar przy schronisku Schlicker Alm (Schlick 2000), bar przy hotelu Mutterberg (dolna stacja kolejki na lodowiec Stubai) czy w Mieders (dolna stacja kolejki Serles). Popularny jest także pub Schlussliacht w Fulpmes przy dolnej stacji kolejki Kreuzjoch, gdzie można spróbować tyrolskiej kiełbasy wędzonej na zimno – Kaminwurz czy też alzackiej odmiany pizzy – Flammkuchen.

Ciekawym miejscem na après-ski jest niedawno wybudowany Schneekristall Pavillon przy restauracji Zur Goldenen Gams (stacja Gamsgarten, lodowiec Stubai). Ten przeszklony bar może pomieścić do 140 osób, a jego dach - przy ładnej pogodzie - składany jest do połowy, co umożliwia podziwianie okolicznych szczytów.

* * *

DOLINA STUBAI - najpiękniejsza dolina Alp

Austriacka Dolina Stubai (Dolina Sztubajska) jest oddalona zaledwie o 20 minut drogi od Innsbrucku, stolicy kraju związkowego Tyrol. Ma dobre połączenie komunikacyjne z Niemcami, Szwajcarią, Włochami (autostrada przez przełęcz Brenner) oraz innymi regionami Austrii. Dolina Stubai ma długość 35 kilometrów i jest otoczona 80 lodowcami oraz 109 trzytysięcznikami. Pięć najważniejszych miejscowości to Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders i Schönberg.

Dolina Stubai (Dolina Sztubajska) oferuje doskonałe warunki do spędzenia zimowego urlopu zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Potwierdziła to redakcja przewodnika narciarskiego ADAC SkiGuide, która kilkakrotnie uhonorowała Dolinę Stubai tytułem „najbardziej przyjaznego rodzinie regionu narciarskiego w Alpach“.

Lodowiec Stubai, jeden z największych w Austrii, gwarantuje obecność śniegu na stokach od października do czerwca. Na gości czekają doskonale przygotowane trasy zjazdowe w czterech ośrodkach narciarskich: na lodowcu Stubai, w Schlick 2000 w Fulpmes, w rodzinnym centrum Serlesbahnen przy Mieders oraz w Elferbergbahn przy Neustift.

Organizacja Turystyczna Stubai Tyrol (Tourismusverband Stubai Tirol) informuje o aktualnych ofertach i wydarzeniach na stronie internetowejOpens external link in new window www.stubai.at. Baza online miejsc noclegowych umożliwia wyszukanie odpowiedniego zakwaterowania. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu +43 (0)501881-0 lub e-mailowoOpens window for sending email info@stubai.at. Pomoc przy rezerwacji ofert all-inclusive można uzyskać pod numerem telefonu: +43 (0)501881-171 lub 172, bądź pod emailem: Opens window for sending emailstubaitouristk@stubai.ait.

Więcej informacji oraz zdjęć znajduje się na stronie: http://mspresse.stubai.at/en/home.html.

* * *

Kontakt z regionem:
Tourismusverband Stubai Tirol
(Organizacja Turystyczna Stubai Tyrol)
Mag.(FH) Michael Gstrein
Stubaitalhaus, Dorf 3
6167 Neustift im Stubaital, Austria
Tel.: +43(0)501881-154
Fax: +43(0)501881-199
e-Mail: Opens window for sending emailmichael.gstrein@stubai.at
Opens external link in new windowwww.stubai.at

Kontakt dla prasy:

Sigma International (Poland)
Małgorzata Biskup
Tel.: (22) 626 96 74
Kom.: 660 762 395
e-mail: Opens window for sending emailmalgorzata.biskup@sigma.com.pl




    Białka Tatrzańska gospodarzem… Najlepsze miejsca na biegówki…

    Zobacz również

    Nowy system w Kitzbühel – skipass proporcjonalny do liczby otwartych tras

    Nowy system w Kitzbühel – skipass proporcjonalny do liczby otwartych tras

    Piotr BUrda
    Nowa gondola Franzin / Gabriel Eisath

    Nowa gondola Franzin na Carezzę – Rewolucja w sercu Dolomitów

    mar. prasowe
    Lyndsey w Aspen 2006 / wikimedia Arthur Mouratidis / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

    Alpejski Puchar Świata: Powrót Vonn, spektakularne zwycięstwa Robinson i Haugana

    mat. prasowe opracowania Piotr Burda

    BONUS: Tyrol bez milionów - wybrane ośrodki poddane dokładnej kontroli cen

    Piotr Burda / Jakub Burda / Anna Burda
    Rodzinny Hotel Stern w Obsteig (c)Der Stern_In the Headroom

    Tyrol w świetlnej magii zimowego sezonu

    mat. prasowe
    La Plagne: 550 milionów Euro inwestycji w przyszłość (do roku 2052)

    La Plagne: 550 milionów Euro inwestycji w przyszłość (do roku 2052)

    Piotr Burda opracowanie na podstawie iloveski
    Blizzard narty freeridowe Canvas / (c) Blizzard

    Blizzard Canvas – nowa era nart freeridowych - artystyczny projekt z pełną swobodą

    opracowanie Jakub Burda
    Nowa kolej w Szczyrbskim Jeziorze / fot. TMR

    Nowa 8-osobowa kolej w Zermatt potwierdza: technologia bez granic. Szwajcaria i Słowacja stawiają na ten sam standard

    Piotr Burda
    Nowe krzesło na Słowacji / fot. K. Kowalski

    Otwarcie nowej kolejki linowej w słowackim Štrbskim Plesie rozpoczyna głęboką transformację tego tatrzańskiego ośrodka.

    Krzysztof Kowalski