Narty w Południowym Tyrolu

Gdzie zjeść na stoku

Autor: |

Podobnie do wszystkich Włochów, mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków alpejskich i śródziemnomorskich. W rezultacie tą alpejsko-śródziemnomorską różnorodność widać w menu miejscowych restauracji, gdzie wszystkim posiłkom towarzyszy serdeczna atmosfera, niezależnie czy jest to przytulne górskie schronisko czy elegancka restauracja. Nieważne czy masz ochotę na świeże owoce morza, struclę jabłkową czy domową grappę - Południowy Tyrol pełen jest kucharzy, którzy sprostają najbardziej wyszukanym gustom. Po aktywnym dniu spędzonym na stoku delektuj się tym co najlepsze w smakach włoskiej, tyrolskiej i ladyńskiej kuchni. Ta mieszanka tworzy lokalne przysmaki, takie jak “Schlutzkrapfen” (pierożki ravioli z serem i szpinakiem), mięsa wędzone (speck), pierogi (z chlebem i speckiem lub ze szpinakiem z masłem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (typową włoską przyprawą z mąki kukurydzianej) oraz zupa z siana lub wina. Wśród deserów znajdziemy ciastka z owocami np. struclę z jabłkami lub gruszkami, orzechami i rodzynkami. Całości dopełnia szeroki wybór wyśmienitych win, którymi szczyci się region. Podczas prestiżowego konkursu “Tre Bicchieri” nagrodę przyznano 24 rodzajom win z Południowego Tyrolu. Sędziowie zdecydowali, że lokalne wina takie jak Lagrein, Gewürztraminer i Vernatsch są godne szczególnej uwagi. Na liście znajdziemy również takie wina jak Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc oraz wina deserowe.

Smak narciarskiego szaleństwa w Alta Badia

Wyjątkowo luksusowa dolina Alta Badia w Południowym Tyrolu tej zimy jeszcze bardziej zadba o gusta smakoszy. Wszystko to dzięki różnorodnym inicjatywom kulinarnym organizowanym w trakcie sezonu, mających na celu zaoferowanie ciekawego połączenia sportów zimowych i wyśmienitej kuchni. Południowy Tyrol może się poszczycić największym natężeniem gwiazdek Michelin we  Włoszech - szesnaście restauracji znajdujących się na obszarze zaledwie 7400 kilometrów kwadratowych zdołało zgromadzić imponującą liczbę aż 18 gwiazdek.
Tej zimy Szefowie Kuchni będą współpracowali z kucharzami z górskich chat w całym regionie, aby promować regionalną kuchnię. Współpraca ta będzie polegać na tym, że każdy kucharz z górskiej chaty wraz z wybranym Szefem lokalu odznaczonego gwiazdką Michelin, przygotują razem standardowe danie, które będzie oferowane gościom przez cały sezon 2010/11.
Z uwagi na zeszłoroczny sukces, turyści odwiedzający Alta Badia w tym roku także  będą mogli rozkoszować się niezapomnianym, typowo południowo tyrolskim śniadaniem, spożywanym w schronisku położonym 2000 m n.p.m. Przez całą zimę, w każdy wtorek o 7 i 7:30 rano, schronisko Col Alto będzie organizowało wycieczki ratrakiem z centrum Corvara wyruszające. Podczas śniadania goście będą mogli rozkoszować się pięknymi widokami Dolomitów rozciągającymi się z chaty, zaś później, zjechać do doliny dziewiczym, puszystym śniegu – jeszcze przed otwarciem wyciągów.
Najciekawsze propozycje:

  • Schronisko La Villa Club Moritzino serwuje najlepsze w regionie owoce morza. Po kolacji, na nartach lub snowboardzie można zjechać do miasta czarną trasą oświetlaną przez ratraki. Miejsce to docenił m.in. Tom Cruise ze swoją żoną Katie Holmes.
  • W schronisku Rifugio Santa Croce warto skusić się na Kaiserschmarrn, czyli tzw. omlet cesarski, typowy regionalny deser podobny do naleśników, podawany z żurawiną.
  • Schronisko Rifugio Scotoni w San Cassiano/St. Kassian położone na końcu szlaku skitourowego Della Grande Guerra/Gebirgsjäger jest znane ze względu na pyszne dania mięsne z grilla.
  • Koneserzy mocniejszych trunków mogą wypić najlepszą grappę w Jimmy Hütte.
  • Kurort narciarski Alta Badia słynie również z najlepszego carpaccio z wołowiny dostępnego w Ütia Saraghes oraz z makaronu aglio olio serwowanego w restauracji Punta Trieste położonej wysoko nad miejscowością Corvara.
  • Restauracja w Hotelu La Perla w Corvarze może poszczycić się gwiazdką Michelin.

Kronplatz

  • W restauracji Oberegger Alm, która powstała w 1680 r. podawane są najlepsze knedle na stoku
  • Położona w dolinie pod kolejką Marchner restauracja Marchner Hütte serwuje pełnoziarnisty makaron z górskim serem, spaghetti z pomidorami i bazylią, a na deser Apfelstrudel
  • Natomiast restauracja Ücia Bivacco jest godna polecenia ze względu na pyszne mięso z grilla i najlepszą grappę w dolinie.

Val Gardena/Gröden

  • Sophie Hütte na stoku Secedy słynie z najsmaczniejszych żeberek w okolicy.
  • Restauracja Baita Daniel może poszczycić się bogatą listą win, której można próbować ciesząc oczy widokiem Dolomitów, wpisanych na Światową Listę Dziedzictwa UNESCO
  • Na najlepsze dania z ryb i owoców morza warto wybrać się do schroniska Emilio Comici. Świeżość wszystkim daniom zapewnia codzienny transport znad Adriatyku, gdzie właściciel ma własne łowiska.

Alpe di Siusi/Seiser Alm

  • W dolinie Alpe di Siusi/Seiser Alm szef kuchni restauracji Gostner Schwaige tworzy wyśmienite dania, wykorzystując kwiaty z alpejskich pastwisk.
  • Do Sanon Hütte warto wybrać się, by nie tylko dobrze zjeść, ale również podziwiać Sassolungo (jeden z najbardziej znanych szczytów w Dolomitach)

Merano 2000

  • W ośrodku narciarskim Merano 2000 w restauracji Waidmannalm dostaniemy najlepszy sznycel wiedeński.

Val Senales/Schnalstal

  • W dolinie Val Senales/Schnnalstal w schronisku Bella Vista można zjeść wspaniały apfelstrudel jednocześnie podziwiając lodowiec Schnlstal/Vinschgau.


Ladyńskie kursy gotowania
Od 1 grudnia, w każdą środę legendarna ladyńska kucharka, farmerka pochodząca z Alta Badia Erika Pitscheider, będzie dzielić się tajnikami tradycyjnej zimowej kuchni ze swojej doliny. Kursy zaczynają się o 10.30 i trwają 90 minut. W tym czasie pod mistrzowskim okiem pani Pitscheider uczestnicy dowiadują się jak ugnieść i rozwałkować makaron, przyrządzić nadziewane warzywa i usmażyć krapfen (tradycyjne pączki) lub naleśniki. Najbardziej popularne przepisy to:

  • panicia – zupa jęczmienna;
  • bales – pierogi;
  • turtres – tradycyjne naleśniki z farszem ze szpinaku i ricotty (mogą być też nadziewane kiszoną kapustą);
  • strudel – którego nie trzeba opisywać
  • furtaies – smażony deser o ażurowym kształcie.

W okresie przed Bożym Narodzeniem ladyńska kucharka koncentruje swoje  kulinarne wyczyny na świątecznych ciastkach i słodyczach. Kursy odbywają się na należącej do kucharki farmie “Sotciastel”, w Badia. Miejsce na kursie można zarezerwować przez biuro turystyczne w Alta Badia pod numerem  0039 0471 836176, natomiast nocleg i wyżywienie pod adresem www.sotciastel.it.

Poznaj wszystkie inicjatywy kulinarne i narciarskie:
http://www.altabadia.org/en-US/gourmet_skiing_dolomites.html