Skip to main content

STUBAI –od narciarskich szaleństw do rozkoszy podniebienia

(foto: Stubai)
(foto: Stubai)

Udany, zimowy urlop to nie tylko przyjemność szusowania na świetnie przygotowanych trasach, ale też smaczne, regionalne jedzenie. I z tego między innymi znana jest Dolina Stubai. W przerwach i po zejściu ze stoku narciarze mogą korzystać z bogatej oferty gastronomicznej, w której są i tradycyjne potrawy i nowości kulinarne. Wszystko to zapewnia gościom rozkosze podniebienia we wspaniałej atmosferze.

Każdy wie, że ruch i czyste, górskie powietrze zaostrzają apetyt. Dlatego na wszystkich wysokościach Doliny Stubai znajdują się liczne restauracja oraz punkty gastronomiczne, które serwują pyszne jedzenie i poprawiają samopoczucie.

Wykwintna i elegancka – restauracja Schaufelspitz na lodowcu Stubai
4 lutego 2012 roku podczas Nocy Smakosza Dine & Wine na lodowcu Stubai na urlopowiczów czekać będzie przyjemność jedzenia na najwyższym poziomie - i to w dosłownym tego słowa znaczeniu, bo na wysokości niemal 3000 metrów. Restauracja Schaufelspitz serwować będzie sześciodaniowe menu degustacyjne na bazie oryginalnych tyrolskich składników, a Paula Bosch, niemiecka ikona w dziedzinie winoznawstwa, dobierze do nich znakomite trunki z całej Austrii. Tego wieczoru słynna sommelière wprowadzi gości w świat win, o którym potrafi opowiadać z pasją w profesjonalny i fascynujący sposób.  Jej kompetencje w tej dziedzinie potwierdzają liczne sukcesy. W 1988 roku Paula Bosch jako pierwsza kobieta otrzymała z rąk renomowanego Gault Millau Guide tytuł „sommelière roku“. W następnych latach została uhonorowana wyróżnieniem przez Österreichische Wein Marketing GmbH (ÖWM), medalem Bacchus oraz dostała nagrodę wydawnictwa Meiniger „Excellence in Wine & Spirit“.

Schaufelspitz, restauracja o wysokim standardzie z piękną salą wyłożoną sosnowym drewnem, ciepłym kominkiem i bajecznym, zalanym słońcem tarasem stanowi centrum górskiej gastronomii na lodowcu Stubai. To właśnie tu, szef kuchni, David Kostner stworzył nową wersję tradycyjnych tyrolskich knedli z boczkiem, zwanych „Speckknödel”, która cieszy się ogromną popularnością. To tylko jedna z wielu popisowych potraw znanego kucharza. Innych przysmaków można spróbować podczas  Dine & Wine, gdzie Kostner prezentuje najlepszą stronę austriackiej kuchni w nowej interpretacji. Całości dopełniają wykwintne wina wybierane przez Paulę Bosch.

Nadspodziewanie al dente - manufaktura makaronu na wysokości 3000 metrów
„Wszystko al dente“
- tak brzmi kulinarne hasło „Pasta-Party”, które odbędzie się 5 lutego 2012 roku w położonej najwyżej na świecie manufakturze makaronu.
W przygotowanie doskonałych conchiglie, campanelle i maccheroni zespół restauracji Eisgrat wkłada całe serce i talent. Kuchnia jest przez cały czas otwarta, dzięki czemu wyborne dania powstają bezpośrednio na oczach gości. Dla miłośników gotowania przygotowano specjalne kursy, a pozostałym uczestnikom pozostaje obserwowanie, smakowanie i ocenianie. W znanej manufakturze praca wre przez cały czas. W dniach największego ruchu wytwarza się tu do 50 kilogramów makaronu na godzinę. Tutejszy specjał jest chętnie zamawiany przez narciarzy, ponieważ dostarcza nowych sił do wykonywania kolejnych wiraży na stokach oraz stanowi lekką, kulinarną alternatywę w stosunku do tradycyjnych Germknödel.

Królewska uczta z pakietem smakosza
Uczestnicy Nocy Smakosza Dine & Wine mogą także liczyć na wyjątkowe przyjęcie w hotelu. Zryczałtowana opłata za pobyt w hotelach partnerskich wraz ze stosownym pakietem dodatkowych świadczeń kosztuje już od 887 euro. Podczas „Gourmet-Gipfeltreffen“ w hotelu Milderer Hof na smakoszy czekać będzie wyborna galowa kolacja. Zryczałtowana oferta „Hauben an Eis“ w hotelu Sporthotel Neustift obejmuje ekskluzywną degustację win w restauracji „Weinseelig“, zaś „Gourmet-Spezial“ w hotelu Jagdhof zawiera specjalne menu połączone z degustacją najlepszych trunków. Taka ilość atrakcji zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni i wina. Zapraszamy do spędzenia urlopu pełnego kulinarnych uciech na Lodowcu Stubai!

Lodowiec Stubai w skrócie


  • Największy austriacki ośrodek narciarski znajdujący się na lodowcu
  • 45 minut jazdy samochodem od Innsbrucka
  • Gwarancja śniegu od października do czerwca
  • 25 nowoczesnych kolejek i wyciągów
  • 110 kilometrów tras zjazdowych
  • 10-cio km zjazd w dolinie Wilde Grub’n, 1.500 m wysokości
  • BIG Family Ski Camp: Opieka nad dziećmi od 3 do 15 roku życia
  • Park śnieżny Moreboards Stubai Zoo, trasa z potrójnymi kickerami, railami
  • i boksami
  • Platforma na szczycie TOP OF TYROL 3.210 m
  • Narciarstwo biegowe na dwukilometrowej trasie
  • Centrum alpejskie przy Gamsgarten: lodowa ściana wspinaczkowa, teren
  • do testów lawinowych i Flying Fox
  • Kuchnia na najwyższym poziomie: duży wybór restauracji oraz potraw
  • 3x Intersport Stubaier-Gletscher – sklep, wypożyczalnia, serwis, przechowalnia zaraz przy stoku



(foto: Stubai) (foto: Stubai)
(foto: Stubai) (foto: Stubai)
(foto: Stubai) (foto: Stubai)
(foto: Stubai) (foto: Stubai)