Omlet cesarski w schronisku Rauch Hütte w Alpe di Siusi
Do schroniska Rauch Hütte w Alpe di Siusi zapraszamy na deser, tutejszy Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) zadowoli największych łakomczuchów.
Przepis (składniki na 4 porcje)
Ciasto
- 360 g mąki
- 200 ml mleka
- 200 ml wody mineralnej
- 8 jajek
- szczypta proszku do pieczenia
- sól
Pozostałe składniki
- 60 g rodzynków
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 40 g maku
- cukier puder
- domowy dżem z żurawiny
Połącz mąkę, mleko oraz wodę i wyrób na gładkie ciasto. Następnie dodaj jajka, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
Gotową masę wlej na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnię, posyp rodzynkami i smaż pod przykryciem.
Gdy spód się przyrumieni, przewróć omlet na drugą stronę i smaż na średnim ogniu. Gdy będzie gotowy, porozrywaj go na drobne kawałki za pomocą dwóch widelców. Posyp cukrem, makiem, dodaj masło i podsmaż jeszcze przez chwilę, aż się skarmelizuje.
Przełóż na talerze, posyp cukrem pudrem i podawaj z domowym dżemem z żurawiny.