Omlet cesarski w schronisku Rauch Hütte w Alpe di Siusi

Kaiserschmarrn Cesarski Omlet (foto: SMG)
Kaiserschmarrn Cesarski Omlet (foto: SMG)

Do schroniska Rauch Hütte w Alpe di Siusi zapraszamy na deser, tutejszy Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) zadowoli największych łakomczuchów.

Przepis (składniki na 4 porcje) 

Ciasto

  • 360 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej
  • 8 jajek
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól

Pozostałe składniki

  • 60 g rodzynków
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 40 g maku
  • cukier puder
  • domowy dżem z żurawiny

Połącz mąkę, mleko oraz wodę i wyrób na gładkie ciasto. Następnie dodaj jajka, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.

Gotową masę wlej na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnię, posyp rodzynkami i smaż pod przykryciem.

Gdy spód się przyrumieni, przewróć omlet na drugą stronę i smaż na średnim ogniu. Gdy będzie gotowy, porozrywaj go na drobne kawałki za pomocą dwóch widelców. Posyp cukrem, makiem, dodaj masło i podsmaż jeszcze przez chwilę, aż się skarmelizuje.

Przełóż na talerze, posyp cukrem pudrem i podawaj z domowym dżemem z żurawiny.

Schronisko Rauch Hütte w Alpe di Siusi

Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)
Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)
Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)
Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)
Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)
Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)
Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)
Schronisko Rauch Hut w Alpe di Siusi (foto: SMG)