Zupa z Graukäse ze Speckiem i grzankami z Bauernbreatl w schronisku Oberegger Hütte na Kronplatzu
Odwiedzajac Kronplatz musicie koniecznie spróbować typowej dla Południowego Tyrolu zupy. Zupa z Graukase najlpiej smakuje w schronisku Oberegger Huette położonym na słoniecznym stoku prowadzącym do Olang. Scvhronisko dostępne jest przez cały rok równiez dla pieszych turystów.
Przepis (składniki na 4 porcje)
Zupa
- 250 g Graukäse (szarego sera)
- 75 g cebuli
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 250 ml śmietany
- 500 ml bulionu
- sól, pieprz
Grzanki
- 150 g chleba Bauernbreatl (południowotyrolski chleb farmerski)
- 150 g południowotyrolskiego Specka
- 15 g masła
- ½ ząbka czosnku
- 1 gałązka świeżego tymianku
Obierz cebulę, drobno ją pokrój i przyrumień na maśle, aż nabierze złotego koloru. Oprósz ją mąką i dolej bulionu. Następnie dodaj śmietanę i gotuj całość na średnim ogniu ok 15 minut. Na końcu dodaj szary ser i zmiksuj wszystko blenderem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Pokrój chleb w kostkę i przypiecz na patelni z niewielka ilością rozpuszczonego masła z czosnkiem i tymiankiem. Pod koniec dodaj plastry Specka i jeszcze krótko podsmaż.
Nalej zupę do miski, dodaj garść grzanek oraz plaster chrupiącego Specka, a na końcu posyp szczypiorkiem i suszonymi alpejskimi kwiatami.
Schronisko Oberegger Hütte na Kronplaztu
Zobacz kolejne
Kronplatz - Plan de Corones
I-39031 Bruneck
Włochy
- : +39 0474 531105
- : +39 0474 531105
- : skirama@kronplatz.org
- : strona www