Zupa z Graukäse ze Speckiem i grzankami z Bauernbreatl w schronisku Oberegger Hütte na Kronplatzu

Zupa z Graukase z grzankamia Bauernbreatl (foto: SMG)
Zupa z Graukase z grzankamia Bauernbreatl (foto: SMG)

Odwiedzajac Kronplatz musicie koniecznie spróbować typowej dla Południowego Tyrolu zupy. Zupa z Graukase najlpiej smakuje w schronisku Oberegger Huette położonym na słoniecznym stoku prowadzącym do Olang. Scvhronisko dostępne jest przez cały rok równiez dla pieszych turystów.

Przepis (składniki na 4 porcje)

Zupa

  • 250 g Graukäse (szarego sera)
  • 75 g cebuli
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 250 ml śmietany
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz

Grzanki

  • 150 g chleba Bauernbreatl (południowotyrolski chleb farmerski)
  • 150 g południowotyrolskiego Specka
  • 15 g masła
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku

Obierz cebulę, drobno ją pokrój i przyrumień na maśle, aż nabierze złotego koloru. Oprósz ją mąką i dolej bulionu. Następnie dodaj śmietanę i gotuj całość na średnim ogniu ok 15 minut. Na końcu dodaj szary ser i zmiksuj wszystko blenderem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Pokrój chleb w kostkę i przypiecz na patelni z niewielka ilością rozpuszczonego masła z czosnkiem i tymiankiem. Pod koniec dodaj plastry Specka i jeszcze krótko podsmaż.

Nalej zupę do miski, dodaj garść grzanek oraz plaster chrupiącego Specka, a na końcu posyp szczypiorkiem i suszonymi alpejskimi kwiatami.

 

 

Schronisko Oberegger Hütte na Kronplaztu

Kronplatz (foto: H. Wisthaler)
Kronplatz (foto: H. Wisthaler)
Schronisko Oberegger Hut na Kronplatzu (foto: SMG)
Schronisko Oberegger Hut na Kronplatzu (foto: SMG)
Schronisko Oberegger Hut na Kronplatzu (foto: SMG)
Schronisko Oberegger Hut na Kronplatzu (foto: SMG)
Schronisko Oberegger Hut na Kronplatzu (foto: SMG)
Schronisko Oberegger Hut na Kronplatzu (foto: SMG)