Tatar z wołowiny w schronisku Jora - Hütte w Tre Cime Dolomity

Do schroniska Jora Hütte w 3 Zinnen zapraszamy w imieniu Markusa Holzera na Tatar z wołowiny z Val Putersia z chlebem dyniowym i ziołami. Markus Holzer to nie tylko znakomity kucharz, Markus jest również autorem książek kulinarnym.

Przepis (składniki na 4 porcje) 

Tatar

  • 400 g wołowiny
  • sól
  • mieszanka soli z ziołami i przyprawami
  • oliwa z oliwek
  • chili

Mięso posiekaj drobno i dopraw solą oraz pozostałymi składnikami.

 

Chleb dyniowy (6 małych bochenków)

  • jedna dynia hokkaido
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 400 ml letniej wody
  • 60 g drożdży
  • 20 g soli
  • 40 g pestek dyni

Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na plastry. Piecz godzinę w temp. 180°C. Gdy ostygnie, zmiksuj ją na gładkie puree. W wodzie rozpuść drożdże, po czym dodaj pozostałe składniki (w tym puree dyniowe) i wymieszaj blenderem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę). Wyrośnięte ciasto obficie posyp mąką, podziel na 6 równych kawałków, uformuj bochenki i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Piecz przez 15 min w piekarniku parowym w 200°C, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejny kwadrans.

Dressing dyniowy

  • 30 ml octu jabłkowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • 5 g soli
  • 75 ml oleju z pestek dyni
  • 25 ml oliwy z oliwek

Wymieszaj ocet, sok z cytryny, sól i musztardę, a następnie – ciągle mieszając – wlej powoli olej i oliwę.

Do podania

  • sałatka z dzikich ziół
  • jadalne kwiaty
  • uprażone pestki dyni

Ułóż tatar na środku talerza i posyp go pestkami dyni. Sałatkę wymieszaj z dressingiem, a następnie przełóż na talerz obok tatara. Podawaj z pięcioma kromkami chlebka dyniowego.

Schronisko Jora - Hütte w Tre Cime Dolomity