Tatar z wołowiny w schronisku Jora - Hütte w Tre Cime Dolomity
Do schroniska Jora Hütte w 3 Zinnen zapraszamy w imieniu Markusa Holzera na Tatar z wołowiny z Val Putersia z chlebem dyniowym i ziołami. Markus Holzer to nie tylko znakomity kucharz, Markus jest również autorem książek kulinarnym.
Przepis (składniki na 4 porcje)
Tatar
- 400 g wołowiny
- sól
- mieszanka soli z ziołami i przyprawami
- oliwa z oliwek
- chili
Mięso posiekaj drobno i dopraw solą oraz pozostałymi składnikami.
Chleb dyniowy (6 małych bochenków)
- jedna dynia hokkaido
- 500 g mąki orkiszowej
- 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 400 ml letniej wody
- 60 g drożdży
- 20 g soli
- 40 g pestek dyni
Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na plastry. Piecz godzinę w temp. 180°C. Gdy ostygnie, zmiksuj ją na gładkie puree. W wodzie rozpuść drożdże, po czym dodaj pozostałe składniki (w tym puree dyniowe) i wymieszaj blenderem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę). Wyrośnięte ciasto obficie posyp mąką, podziel na 6 równych kawałków, uformuj bochenki i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Piecz przez 15 min w piekarniku parowym w 200°C, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejny kwadrans.
Dressing dyniowy
- 30 ml octu jabłkowego
- 15 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- 5 g soli
- 75 ml oleju z pestek dyni
- 25 ml oliwy z oliwek
Wymieszaj ocet, sok z cytryny, sól i musztardę, a następnie – ciągle mieszając – wlej powoli olej i oliwę.
Do podania
- sałatka z dzikich ziół
- jadalne kwiaty
- uprażone pestki dyni
Ułóż tatar na środku talerza i posyp go pestkami dyni. Sałatkę wymieszaj z dressingiem, a następnie przełóż na talerz obok tatara. Podawaj z pięcioma kromkami chlebka dyniowego.