• Ośrodki
    • Austria
    • Andora
    • Czechy
    • Bułgaria
    • Francja
    • Hiszpania
    • Niemcy
    • Nowa Zelandia
    • Polska
    • Skandynawia
    • Słowenia
    • Słowacja
    • Szkocja
    • Szwajcaria
    • Włochy
  • Warunki narciarskie
    • Austria
    • Czechy
    • Polska
    • Włochy
  • Noclegi
  • Kamery
    • Polska
    • Kamery Feratel
    • Pogoda na żywo
    • Austria
    • Bułgaria
    • Czechy
    • Francja
    • Niemcy
    • Skandynawia
    • Słowacja
    • Szkocja
    • Szwajcaria
    • Włochy
    • TV
  • Adresy
    • Wyszukaj na mapie
  • Sprzęt
    • Kolekcje 2018 - 2019
    • Recenzje sprzętu
    • Nowości sprzętowe
    • Dobór sprzętu
    • Tuning
    • Ostrzałki i smary
  • Porady
    • Lawiny
    • Bezpiecznie na stoku
    • Trening
    • Dzieci
    • Ubiór na narty
    • Ochrona oczu i skóry
    • Samochód
    • Samolotem na narty
    • Prawo
    • Urazy narciarskie
    • Niepełnosprawni
  • Technika
    • Narty + Freestyle
    • Carving
    • Narty biegowe
    • Telemark
    • Freeride
    • Snowboard
  • Galeria
    • Ciekawostki
    • Austria
    • Czechy
    • Francja
    • Hiszpania
    • Słowacja
    • Polska - zima
    • Szwajcaria
    • Włochy
    • Letnie galerie
    • Galeria globtrotera
  • Sklep
Ochraniacze Forcefield na rower, rolki, do jazdy konnej
Kamery na polskich stokach
BIT-TECHNOLOGIES sponsor Narty.pl

Wielkanocna baba z Karyntii

Data publikacji: 30 marzec 2012
Autor: Austria.info
Wielkanocna baba (foto: Kaernten Werbung/Rodach)
Wielkanocna baba (foto: Kaernten Werbung/Rodach)

Zachęcamy do wyrobu własnej wielkanocnej baby z rodzynkami i orzechami oraz miodem według karynckiego przepisu.

Składniki:
500 g mąki
1 kostka świeżych drożdży
1 szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
50 g masła
50 g cukru
5 łyżek miodu
150 g rodzynek
150 g grubo zmielonych orzechów włoskich
150 g cynamonu i cukru

Przygotowanie:
Połączyć mąkę sól i cukier. Rozrobić drożdże w letnim mleku, dodać roztopione wcześniej masło i za pomocą drewnianej łyżki przełożyć roztwór do naczynia z mąką. Ugniatać ciasto aż do momentu uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce (lub do piecyka nastawionego na 50 stopni) na 45 min. Następnie rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej wcześniej mąką. Posmarować ciasto z miodem, dodać rodzynki i orzechy, równomiernie rozłożyć. Posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Zwinąć i przełożyć do posmarowanej masłem formy w kształcie babki. Jeszcze raz postawić pod przykryciem przez 15 min., następnie piec 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.


Ciekawe linki:

Zobacz także

Grilowa królewskie krewetki w Rifugio Comici
Pięć najsmaczniejszych schroni...
Tirtlan wg receptury Marianny Kierbacher (foto: PB Narty.pl)
Tirtlan - smażone pierożki z s...
Ski amadé - raj dla smakoszy (foto: Ski amadé)
Ski amadé - Najwyżej położony ...
Knedle - Tyrolskie kluski (foto: TESTA Communications )
Knedle tyrolskie na każdą porę...

Dodaj komentarz

Smar bazowy do nart biegowych Base binder VG35 Swix
Smar bazowy do nart biegowych Base binder VG35 Swix
45,00 zł  
Smar narciarski LF05x 60g Swix
Smar narciarski LF05x 60g Swix
49,00 zł  
Smar narciarski LF08x 60g Swix
Smar narciarski LF08x 60g Swix
49,00 zł  
Smar narciarski LF07x 180g Swix
Smar narciarski LF07x 180g Swix
119,00 zł  
Polecamy
  • Kanały YouTube
  • Ze świata nart
  • Galerie zdjęć
  • Zimowa Jazda
  • Kalendarz imprez narciarskich
  • Ciekawostki z świata śniegu.
Pogoda na stokach
  • Warunki i pogoda w Austri
  • Warunki na stokach w Czechach
  • Warunki narciarskie w Polsce
  • Pogoda i warunki we Włoszech
  • Warunki narciarskie na Słowacji
Kamery na stokach
  • Kamery z stoków online Austra
  • Kamery narciarskie Czechy
  • Kamery na stokach w Francji
  • Polska kamery na stokach
  • Kamery z stoków online Słowacja
  • Kamery z stoków online Włochy
Ceny karnetów
  • Skipasy w Austrii
  • Karnety narciaskie w Czechach
  • Ceny skipasów w Francji
  • Ceny karnetów w Polsce
  • Karnety na Słowacji
  • Ceny karnetów we Włoszech
G3 Genuine Guide Gear (foto: mat. prasowe)

Przedstawiciel marki Patagonia w Polsce powiększa swoje portfolio o kultową markę narciarską G3.

Finał Pucharu Europy FIS (foto: T. Gola)

Finał Pucharu Europy FIS w Białce Tatrzańskiej - na żywo w TVP Sport

Sprawdzanie detektorów lawinowych przed freeridową wyprawą w Ischgl (foto: TVB Paznaun - Ischgl)

Freeride’owy raj w Ischgl

Szczepan Karpiel-Bułecka (foto: mat. prasowe)

Mistrz Polski Szczepana Karpiel-Bułecka w teamie G-SHOCK!

Nasze portale

  • sklep.narty.pl
  • Roweronline.pl
  • soelden.com.pl
  • pitztal.com.pl
  • tonale.com.pl
  • lesarcs.pl
  • chamonix.com.pl
  • ski-france.pl
  • stubaier-gletscher.com.pl
  • ischgl.com.pl

Kontakt

Narty.pl

40-585 Katowice

ul. Połomińska 16

Telefony / Phone:

+48 666 830 891

+48 32 258 92 16

Email: narty@narty.pl

  • Reklama na naszych stronach Ι 
  • Kontakt Ι 
  • Roweronline.pl Ι 
  • Polityka prywatności

Bit Technologies & Piotr Burda