Skip to main content

Speckknödel - knedle ze speckiem w zupie

Autor: |
(foto: suedtirol.info)
(foto: suedtirol.info)

Dla 4 osób

150 g białego chleba
40 g cebuli
1 łyżka stołowa masła
80 g specku pokrojonego w kostki
2 jajka
2 łyżka stołowa mąki
100 ml mleka
1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki lub szczypiorku
sól
2 l wywaru mięsnego

Przygotowanie

Knedle:
Biały chleb pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać chleb i wymieszać. Dodać mąkę i pokrojony w kostkę speck. Dodać jajka, mleko, natkę pietruszki, sól i dobrze wymieszać. Odstawić masę na około 15 minut. Następnie uformować z niej kulki i gotować w osolonej wodzie. Posypane szczypiorkiem knedle serwować w wywarze mięsnym.
Czas gotowania:  ok. 20 minut

Porady
Jeden knedel należy odgotować na próbę, w celu określenia, czy ciasto trzyma się razem.
Knedle serwować można również jako dodatek do wieprzowej pieczeni, żeberek oraz jako danie główne z sałatą.
W zależności od upodobań, speck można usmażyć przed dodaniem go do reszty masy.

Polecane wino:
Lagrein Kretzer

(foto: suedtirol.info) (foto: suedtirol.info)