Skip to main content

Ski amadé - Najwyżej położony targ regionalny w Alpach o krok od tras

Autor: |
Ski amadé - raj dla smakoszy (foto: Ski amadé)
Ski amadé - raj dla smakoszy (foto: Ski amadé)

Obszar Ski amadé z 760 km tras narciarskich to nie tylko największy austriacki związek regionów narciarskich. Może się on również poszczycić niezrównaną ofertą kulinarną. 260 barów i restauracji dla narciarzy serwuje w samym środku terenów narciarskich wszystko, czego zapragną amatorzy białego szaleństwa, począwszy od pajdy chleba z boczkiem, a skończywszy na filecie z pstrąga i soczystych specjałach z wołowiny – i to zawsze w najwyższej jakości. W tym sezonie, wysoko w górach, przy narciarskich punktach gastronomicznych po raz pierwszy odbędzie się nawet targ żywności. Oczywiście będzie tam można kupić wyłącznie produkty regionalne

Zakupy na nartach

Tutaj kawałek sera, tam pyszne salami z jelenia, jeszcze dalej dobry regionalny alkohol, a na koniec sycąca przekąska. Zakupy na targu to zawsze prawdziwa przygoda. Można tam odkryć nowe specjały, a często również degustować oferowane przez sprzedawców produkty. Austriackie targi regionalne zapewniają zawsze wspaniałe przeżycia kulinarne, a targ położony wysoko w górach, tuż obok terenów narciarskich, dostarcza po prostu niezapomnianych wrażeń.

Na targ prosto ze stoku

<content>19112</content>

Już w minionych latach goście Ski amadé mogli cieszyć się takimi atrakcjami kulinarnymi jak kolacja w kolejce gondolowej, kampania „Wykwintne potrawy dla narciarzy”, czy oferty z cyklu „Ambasador Smaku” lub Ski & Wein (narty i wino). W sezonie zimowym 2015/2016 teren największego narciarskiego szaleństwa w Austrii proponuje kolejne wielkie wydarzenie kulinarne, przenosząc targ regionalny z doliny na alpejskie szczyty, tak aby amatorzy białego szaleństwa mieli go w zasięgu ręki. Najwyższy targ w Alpach będzie ukoronowaniem trwającego od 12 do 19 marca 2016 r. festiwalu narciarstwa i wina (Ski- und Weingenusswoche). Na straganach będzie można zakupić tradycyjne lokalne wyroby – rozmaite gatunki sera, wiejski boczek, salami z dziczyzny, alpejskie herbatki ziołowe, domowy dżem jagodowy, wysokogatunkowe winiaki i wiele innych. Ponadto będzie można degustować specjały takie jak Plattlkrapfen (rodzaj pączków) z kapustą kiszoną czy prawdziwe Kasnocken (kluski zasmażane z serem i cebulą) z regionu Pinzgau. W ten sposób goście poznają rozmaite regionalne przysmaki – zarówno te wytrawne i słodkie, jak i te mniej oraz bardziej pikantne. Na miejscu będą regionalni producenci, którzy chętnie opowiedzą o procesie powstawania i specyfice swoich produktów. Kto zaś nie będzie miał przy sobie koszyka na zakupy – czyli narciarskiego plecaka – otrzyma mały jutowy worek, w którym będzie mógł bezpiecznie i elegancko przewieźć zakupione produkty do hotelu. Każdy gość na koniec pobytu będzie miał okazję do zaopatrzenia się w ser z targu na hali Weitmoser Schlossalm, wędzoną rybę zakupioną przy gospodzie Jungerstube i wódkę z szyszek sosny alpejskiej oferowaną przy restauracji Gamskogelhütte. Można też poprosić na straganie o skomponowanie pożywnego kosza piknikowego z najlepszych specjałów i spożyć go na jednym z rekomendowanych miejsc widokowych, siedząc na stylowej drewnianej ławce i ciesząc oczy przepięknym górskim pejzażem.

Raj dla smakoszy

Ukoronowaniem wspaniałej oferty kulinarnej w Ski amadé będzie w tym sezonie najwyżej położony targ regionalny w Alpach. Zostanie on zorganizowany w ramach festiwalu narciarstwa i wina (Ski- und Weingenusswoche) w dniach od 12 do 19 marca 2016 r. W tym okresie odbędą się liczne imprezy poświęcone austriackiej kulturze wina i produktom regionalnym. Ich miejscem będą zarówno położone w dolinach hotele, jak i lokale gastronomiczne na terenach narciarskich. Partnerami Ski- und Weingenuss w Ski amadé jest obecnie 20 barów i restauracji. Są one oznakowane plakietką umieszczoną przy wejściu z certyfikatem i wyróżniają się – oczywiście również poza okresem festiwalu – bogatym wyborem austriackich win, wykwintnymi regionalnymi daniami oraz wyjątkową kulturą obsługi. W menu wyszczególniono i opatrzono wyraźnym oznaczeniem geograficznym specjalne dania regionalne. Codziennie w ofercie lokali znajdują się przynajmniej dwa regionalne dania przyrządzone z lokalnych produktów. Ponadto w menu, obok dań oferowanych w ramach festiwalu, umieszczono sugestie dotyczące doboru odpowiedniego wina. Goście mogą więc zamówić lekko krwisty rostbef z ekologicznej wołowiny z Pongau lub strudel serowo-jagodowy z jagodami zbieranymi przez mieszkańców regionu Hauser Kaibling i serem z mleczarni z doliny rzeki Enns. Do tych dań poleca się lampkę austriackiego wina Grüner Veltliner lub Blauer Zweigelt.

Pięć regionów, 760 km tras, jeden karnet

Obowiązujący w Ski amadé karnet 6-dniowy w cenie 241 euro jest ważny na wszystkich 760 km tras w pięciu regionach związku: Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig i Großarltal. Na obszarze Ski amadé goście mogą korzystać bez dodatkowych opłat ze wszystkich bardzo atrakcyjnych ofert.

6-dniowy karnet dla młodzieży kosztuje 181 euro, dla dzieci – 120,50 euro.

Ski amadé - raj dla smakoszy (foto: Ski amadé) Ski amadé - raj dla smakoszy (foto: Ski amadé)
Ski amadé - raj dla smakoszy (foto: Ski amadé) Ski amadé - raj dla smakoszy (foto: Ski amadé)
Romantyczne schroniska (foto: Ski amadé) Romantyczne schroniska (foto: Ski amadé)
Doskonałe trasy narciarskie w Ski amadé (foto: Ski amadé) Doskonałe trasy narciarskie w Ski amadé (foto: Ski amadé)
Program Learn2Ski (foto: Ski amadé) Program Learn2Ski (foto: Ski amadé)