Skip to main content

Niepowtarzalne smaki Styrii

Autor: |
(foto: Harry Schiffer)
(foto: Harry Schiffer)

Południe Styrii to miejsce winnic, pola dyni, kukurydzy, zbóż oraz sady owocowe. Grzechem byłoby nie uczynić z tego wielkiego atutu.  Styria wykorzystuje swój naturalny potencjał w 100%.  Rocznie powstaje tu 300 000 hl wina, 2 miliony litrów  oryginalnego oleju z pestek dyni, oraz uprawia się tu 155 000 ton jabłek (co stanowi 85% austriackiej produkcji).  Z tego powodu Styria zaprasza do siebie nie tylko fanów białego szaleństwa ale także amatorów najlepszych potraw.

Łącznie oferuje aż 75, wyróżnionych przez przewodnik Gault Millau restauracji, liczne zajazdy i winiarnie z domowymi przysmakami. I w ten sposób Styria trafia do naszego serca przez żołądek!

Choć Styria bogata jest w wiele zasobów naturalnych, najbardziej charakterystyczne jest jej bogactwo jabłek, dyń oraz win. Do tego piękne widoki na stoki pokryte topolami, duże drewniane wiatraki "Klapotetz", i rozległe pola usiane złotymi dyniami oraz kolorowymi sadami, dopełniają obraz Styrii.

<content>19112</content>

Wino, dynie i jabłka maja tu kluczową rolę w kulinarnych akcentach tego regionu. Pomimo, że Styria to jedynie 9% austriackiego obszaru uprawy winorośli,  styryjskie białe wina znane są na całym świecie. W żadnym innym regionie Europy nie uprawia się tak wielu odmian winogron jak w zachodniej części Styrii. Dwie z odmian są najbardziej znane - Sauvignon Blanc, styryjska wizytówka od lekko trawiastych do wyraźnie korzennych aromatów, oraz Schilcher o delikatnym rubinowym zabarwieniu, produkowane jedynie z winogron wzrastających w Blauer Wildbacher.

Północna część Styrii słynie z wyśmienitych serów, i piwa mającego swoją stu letnią tradycję warzenia. Do tego wszystkiego domowe i świeże chleby, masło oraz  soki sprawiają, że na pewno nie wyjedziemy stamtąd głodni.

Reasumując:

  • Przystawki: krem z dyni, zupa z winem Schilcher, roszponka z ziemniakami i wędzoną szynką.
  • Główne danie: pieczony kurczak (narodowe danie Styrii), chrupiące smażone pstrągi i duszone mięso.
  • Deser:  ciastka Spagatkrapfen  z bitą śmietaną, ciasta Potize, puszyste pączki Krapfen, jak również soczyste owocowe strudle i pierogi.

A to tylko część specjałów tego regionu. Wiedzą to wszystko ciężko zaprzeczyć – mamy smak na Styrie!

(foto: Harry Schiffer) (foto: Harry Schiffer)