#
Skip to main content

Knedle tyrolskie na każdą porę roku

Autor: Testa Communications | |   Przepisy kulinarne
Knedle - Tyrolskie kluski (foto: TESTA Communications )

Knedle, zwane też tyrolskimi kluskami, są od dawna znakiem rozpoznawczym kuchni Południowego Tyrolu. Dzięki swojej różnorodności, prostocie wykonania i zdolności do szybkiego zaspokajania głodu, nieustannie zyskują aprobatę degustatorów. Ich prawdziwy, wyjątkowy smak możemy poznać u stóp Dolomitów, gdzie aż 41 farm agroturystycznych, skupionych w elitarnym związku Roter Hahn, serwuje różne rodzaje knedli.

Knedle z Południowego Tyrolu (foto: TESTA Communications )
Knedle z Południowego Tyrolu (foto: TESTA Communications )

Tyrolskie knedle swoją unikalność zawdzięczają tradycyjnej recepturze oraz lokalnym składnikom dobranym z najwyższą starannością. Tylko najlepsze gospodarstwa serwujące ten rodzaj potrawy, mogą reprezentować związek „Czerwonego Koguta” (Roter Hahn) oraz dbać o wrażenia smakowe odwiedzających.

Knedle to popularna w Środkowej Europie potrawa w postaci kulek z ciasta nadziewanego mięsem lub innymi składnikami. Ich pełnię smaku możemy odkryć właśnie w Południowym Tyrolu. Wszystko to dzięki wykorzystaniu sezonowych, lokalnych składników, których jakość jest wyróżnikiem alpejskich knedli.

Na wiosnę poleca się knedle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Czosnek niedźwiedzi to niezwykła roślina, która pozytywnie wpływa na serce i układ naczyniowy, pobudza procesy trawienne, ma silne działanie bakteriobójcze. Zwalcza wirusy i grzyby, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Gdy na wiosnę wszystko rozkwita, bogaty w siarkę czosnek niedźwiedzi, pozwala rozkwitnąć też naszym włosom i paznokciom, wpływa ponadto na kondycję cery.

<content>19112</content>

Latem – farmerzy serwują knedle nadziewane morelą. Popularne o tej porze roku owoce, nie tylko są bardzo smaczne, ale sprzyjają również zdrowiu i urodzie. Morele są bogatym źródłem beta-karotenu, który spowalnia proces starzenia się oraz zapewnia skórze młody i słoneczny wygląd. Południowotyrolskie knedle z morelą nie tylko poprawią trawienie, pracę nerek oraz uregulują ciśnienie krwi, ale także dostarczą nam mnóstwo energii na letnie dni.

Gdy jesień zaszczyci nas swoją czerwienią, na talerzu nie może zabraknąć knedli z burakiem. Burak to warzywo, które przeżywa renesans i coraz częściej pojawia się na europejskich stołach. To dzięki niemu mamy lepszą odporność, której tak bardzo potrzebujemy jesienią. To on wpływa na nasze samopoczucie, dobry sen, leczy nadciśnienie, a dzięki dużej ilości błonnika, przyśpiesza i ułatwia trawienie.

Zimą najlepszym wyborem będą knedle z tradycyjną wędzoną szynką tyrolską (ang. Tyrolean Speck). Wędzony na zimno i dojrzewający kilka miesięcy „Speck”, razem z knedlami tworzy wyśmienity zestaw. Rozgrzeje on niejednego zmarzlucha oraz doda sił na dalsze górskie wędrówki, które o tej porze roku dostarczają niepowtarzalnych wrażeń.

Knedlom poświęcony jest szeroki wachlarz książek kucharskich, a lista knedlowych wariacji wydaje się nie mieć końca. Na słodko lub słono, obficie lub lekko, w zupie, jako przystawka, lub danie główne. Oto kilka wskazówek, jak przygotować dobry „Knödel” w domowym zaciszu:

  • Podczas formowania knedli, zwilż dłonie zimną wodą w celu zapobiegnięcia przywierania do nich ciasta.
  • Mocno dociskaj ciasto. Upewnij się zanim zanurzysz knedle w wodzie, że są gładkie i okrągłe, i nie posiadają żadnych szczelin, przez które może się dostać woda. Niszczy to kształt knedli, a woda, w której się gotują, robi się mętna. Posypywanie knedli mąką podczas ugniatania, pomaga utrzymać ich ładny kształt.
  • Dobrym pomysłem jest ugotowanie jednego knedla na próbę. Jeśli rozpadnie się w wodzie, dodaj do ciasta więcej mąki lub bułki tartej.
  • Dodaj sól do wody, a przy większych porcjach, również trochę bulionu.
  • Knedle powinny być zawsze wrzucane na gotującą się wodę, a gotowane na wolnym ogniu.

Dla wszystkich tych, którzy niechętnie eksperymentują w kuchni, a zamiast tego woleliby cieszyć się gotowymi knedlami, które przygotowane zostały przez prawdziwych ekspertów w swojej dziedzinie, zapraszamy do rezerwacji miejsca na farmach Roter Hahn. Pyszne jedzenie, rodzinna atmosfera, a wszystko to  w otoczeniu przepięknych krajobrazów, które pozostają  w pamięci na długo.

Dodaj komentarz