Skip to main content

18 obiektów kulinarnych w górach oraz na stokach Ziemi Salzburskiej

Autor: |

Via Culinaria wraz z  „kulinarną ścieżką dla miłośników górskich chat”, zaprowadzą Was do 18-stu najlepszych górskich chat w Ziemi Salzburskiej, które są rozstawione wzdłuż tras narciarskich niczym perły w naszyjniku. Na 6. Różnych ścieżkach kulinarnych koneserzy oraz smakosze będą mieli okazję odwiedzić ponad 200 obiektów gastronomicznych, które znajdują się we wszystkich regionach wypoczynkowych i działają przez cały rok. Każdy z lokali będzie można odnaleźć w broszurze informacyjnej, gdzie przedstawiono wszystko w sposób ładny i przejrzysty. Dodatkowo do broszurki załączono rozkładaną mapę w celu ułatwienia gościom przemieszczania się między obiektami.

Cóż to byłby za dzień na nartach bez chwili na odpoczynek? Nie ma chyba nikogo, kto by nie wspominał dobrze tych wspaniałych chwil, kiedy obok niego w kominku trzaskał ogień, a on czekał niecierpliwie, z rozłożoną na kolanach serwetką, na zamówiony posiłek, by już wkrótce móc poddać się kulinarnemu uniesieniu. Ewentualnie, kiedy zbliżał się okres wiosny i kominek został zamieniony na wygodny, słoneczny taras, gdzie można było zjeść lunch. Jedzenie na tarasie niesie za sobą masę korzyści, jednak do najważniejszych należą piękne widoki, jakie towarzyszą nam podczas jedzenia, oraz błękitne niebo nad naszymi głowami.
Każda chata w Ziemi Salzburskiej ma swój niepowtarzalny klimat, niezależnie od tego, czy jej przeznaczeniem jest zapewnienie miejsca do świętowania, czy do słonecznego wypoczynku. Nieistotne jest także to, czy są one utrzymane w stylu rustykalnym czy też nowoczesnym, we wszystkich nich panuje niesamowita atmosfera.  Zgodnie z hasłem „zostań śnieżnym smakoszem”, każdy z przyjeżdżających tu gości ma za zadanie odkryć chatę, która stanie się jego ulubionym miejscem. Lokalem, do którego z przyjemnością będzie przychodził po całym dniu jazdy na nartach, przed tournee na sankach czy wypadem na zimową wędrówkę.

18 kulinarnych atrakcji wzdłuż wszystkich wypoczynkowych regionów:

  • Tennengau: Karkogelhütte w Abtenau i Rottenhofhütte w Annaberg-Lungötz
  • Lungau: Schi-Alm w Mauterndorf i Kösslbacher Alm na Aineck
  • Pongau: Treff 2000 w Obertauern, Burgstall-Hütte w Flachauwinkel, Lisa-Alm in Flachau, Gehwolfhütte w Grossarl, Bellevue Alm w Bad Gastein, Hirschen-Hütt’n i the Weitmoser Schlossalm w Bad Hofgastein
  • Pinzgau: Panorama-Alm w Hollersbach, Toni Alm w Mittersill, Areitalm w Zell am See, Wieseralm w Hinterglemm, Panorama-Alm w Saalbach, Alte Schmiede w Leogang i the Bürglalm w Dienten am Hochkönig.

202 wyselekcjonowane adresy na “Via Culinaria”

7 ekscytujących kulinarnych ścieżek, tworzących „Via Culinaria”, to wspaniała obietnica kuchennych przyjemności dla podniebienia, na które będzie można pozwolić sobie tutaj przez cały rok. Kulinarne ścieżki dla smakoszy, łasuchów na słodycze, fanów ryb, miłośników mięsa, miłośników górskich chat, serowych maniaków, jak i fanów piwa oraz wódki, prowadzą przez wszystkie wakacyjne regiony. Wzdłuż drogi odnajdziemy 76 restauracji, którym sam Gault Millau przyznał nagrody „toques”, 21 schronisk i gospodarstw, 16 cukierni, piekarnie i kawiarenki, 9 browarów, 6 gorzelni, 35 producentów różnego rodzaju jedzenia i dużo oryginalnych, gospód serwujących regionalne specjały.
Druga edycja „Via Culinaria” doczekała się także publikacji: gruba, 148-stronicowa broszura „Via Culinaria” została uzupełniona o nowe wydarzenia gastronomiczne, zestawy kulinarne do zarezerwowania  oraz propozycje wycieczek kulinarnych. Broszura stanowi doskonały przegląd 7 pięknych ścieżek kulinarnych i, co najważniejsze, można ją otrzymać za darmo na: www.via-culinaria.com.

Delikatesowa Ziemia Salzburska

W Ziemi Salzburskiej znajduje się 10 wspaniałych regionów kulinarnych do odkrycia. Nawet ich nazwy sprawiają, że każdy nabiera apetytu: sok owocowy Bramberg, sery typu „Hay-milk”  Flachgau, Lungau Eachtling (specjalna odmiana ziemniaka), piwny ser Pinzgau, wołowina PInzgau, sieja (specjalny rodzaj ryby) Salzkammergut, Alpejski ser Tennengau, górska jagnięcina Tennengau, Warzywa Wals oraz koza Pinzgau.